sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Paranemiseni vegaanina ja muutama sananen vertailusta

Moi kaikki taas pitkästä aikaa!

Kuten moni varmasti arvelisikin, vegaanin elämä ruokailujen suhteen ei ole aina niinkään helppoa. Suurin huolenaihe on aina proteiinin ja riittävän energiamäärän saaminen. Voitte varmasti kuvitella, että painon nostaminen ja uudelleen syömisen opetteleminen on jo itsesään haastavaa, mutta vegaanina kaiken kanssa on oltava entistäkin tarkempia. Vegaaneilla on tutkitusti sekaaneja alhaisempi painoindeksi ja paljonkin pienempi todennäköisyys siihen, että olisi ylipainoinen (ellei sitten vietä sitä kuuluisaa sipsikaljavegaanin elämää). Vegaaninen ruokavalio on tavanomaista sekaaniruokavaliota paljon keveämpi ja tuottaa näin vaikeuksia painon nostamiselle terveeseen tapaan. Omasta kokemuksestani voin kuitenkin kertoa, että ravitsemusterapeutin laatimaa suunnitelmaa noudattaen painoni etenee kohti normaalia suuntaa rauhalliseen ja terveeseen tahtiin. Tämä ei siis todellakaan ole mikään syy kieltää vegaaniruokavaliota painonnostossa!

Minua tässä paranemisessa eniten motivoi juuri se, että noudatan jotakin erityisruokavaliota, mikäpä on juuri tällä hetkellä hyvin trendikäs. Olen ollut nyt vegaani melkein vuoden ajan. Mutta lokakuussa sain vasta oikeastaan oikeanlaisen näkemyksen vegaanisesta elämäntavasta. Samalla voin myös ajatella niin, että minun valintani eivät ole kytköksissä paikoitellen eläinten huonoihin oloihin. Pienenä vinkkinä siis: jos olet samankaltaisessa tilassa, kuin minä ja vailla motivaatiota, kannattaa tutustua tai vaikka kokeilla vegaanielämää. Et takuulla pety! Ja vaikka et tässä tilassa olekaan, vegaanielämä on paljon kivempaa kuin luuletkaan! Se ei ole pelkkää kieltoruokien listaamista. Oikeastaan yllättävän monet ruoat ovatkin vegaanisia. Ja kaikkein kivointa tässä on se, että veganismi on erittäin terveellistä! Ja vaikka luulisit, että jotakin eläintuotetta tulisi ikävä. No ei, lähes kaikilla näillä on jokin kasviperäinen tuuraaja! Esim. Juustot, maidot, jugurtit, rahkat, leikkeleet...

Jos kiinnostuit, tsekkaa ihmeessä www.vegaanituotteet.net , jossa mainitaan kaikki peruskaupoista löytyvät vegaaniset ruoka-aineet, jolloin kaupassakäynti ei mene tuoteselosteiden tihrusteluun! :)

Toisin sanoen kuitenkin minulla on ollut ongelmia painoni nostamisen kanssa, minkä vuoksi en etene siten, kuin kaikki toivoisivat. Sen sijaan se on myös omasta päästä kiinni, aikooko tai haluaako päästä normaalipainoon. Sen kanssa olenkin kamppaillut kaikki viime päivät. Lokakuusta alkaen, kun kamppailuni sai starttinsa sairaalassa, painoani on yritetty nostaa. (sairaalassa tapahtui kaikkea muuta, paitsi painon nostamista) Lukuja en aio koskaan kertoa, koska en halua muiden vertailevan itseään minuun.

Vertailu näissä asioissa pitäisi saada loppumaan. Niin helposti kuin minäkin alan vertaamaan omia lukujani toisten lukuihin, jos niitä jossain näen. Sen jälkeen joko koen itseni supertytöksi tai haluaisin kaivautua maan alle, jos luulen, että joku on pärjännyt "paremmin" tässä niin sanotussa kilpailussa. Siksi aina toivonkin, jos jossakin mediassa joku kertoo lukemiaansa julkisesti, niitä ei julkaistaisi. Jos joku tyttö x on laihtunut x verran ja painaa x verran, siitä tervemielinen ajattelee, että "voi että kuinka joku voi saada itsensä noin rapakuntoon." Syömishäiriöajattelija tai riskiryhmässä oleva ajattelee asiaa kuitenkin silleen, että "voi vitsi jos joku tohon pystyy ni nyt pitää pistää enemmän peliin, että saavutan vielä pienemmät lukemat" Anoreksia ei ole kilpailu, se on SAIRAUS;JOSTA VOI PITKÄNKIN AJAN JA TAISTELUN KANSSA PARANTUA. Anoreksian mukaan mikään ei ole tarpeeksi. Sen huomaa viimeistään vasta sairaalassa monitorien päässä tai sitten haudassaan. Nytpä näillä sanoin haluan kannustaa kaikkia, jotka ovat mitenkään epävarmoja itsestään, hakemaan sitä apua vaikka kouluterkkarilta tai vaikka puhua luotettavalle kaverille, jos sen kokee parempana vaihtoehtona, että ottaa ystävän mukaan, kun hakee apua elämänsä tärkeimpään päätökseen. Näin minä tein, menin kaverini saattelemana itkuisena terkkarille. Muutamaa päivää myöhemmin kaduin tätä toden teolla, mutta nyt olen erittäin kiitollinen siitä, että minut sinne raahattiinkin, vaikka väkisin.

Nyt haluan sanoa viellä kivaa vappua teille kaikille! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti